×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911

Българи

Оценете
(1 глас)

Село Българи е разположено на 17 км., западно от гр. Царево,  върху едно от възвишенията на Странджа планина.

Там то съществува повече от 350 години. По-рано се е намирало по поречието  на р. Велека в м.”Припор” . Причината за преместването му отново са  лазите, които са прониквали по долното течение на р. Велека, и са опустошавали поселенията. В околностите на селото са регистрирани останки от древни епохи. На около 5 км., северно от с.Българи, на естествено укрепен хълм,  в м. „Градището“, се намира късноантична крепост. Запазена отсечка от древен път “Калдъръма“ свързва крепостта „Градището“ със съседната крепост „Мързевското кале“. „Градището"  е влизала в системата на третата преградна линия, оформена в Странджа - съществен елемент от византийската отбрана по онова време. На около 2 км., северозападно от Българи, в м. „Згуриите“, се откриват останки от две големи рудни разработки и купища металургична шлака. Рудодобивни следи са регистрирани и в местностите“Рудиново“ и “Рупите“. В околностите на селото, в м. „Ечмите“ и м.“Църквището“, са засвидетелствани два големи могилни некропола. През 2003 г.  археолози проучват тракийски комплекс в м.“Шумака“. Комплексът съдържа множество култови крушовидни ями, важен елемент от култа на траките към мъртвите.     
Населението на с.Българи е уседнало /местно/. В своята многовековна история почти не е приемало външни заселници. В писмените извори се споменава за разселване  към  Русия след няколкото поредни Руско-турски войни през XIX век, както и по времето на кърджалийските погроми.
Днес посетителят е привлечен от църквата  „Св.Св. Константин и Елена“, намираща се  в центъра на Българи.Тя е каменна, трикорабна с висока абсида,  построена през втората половина на XIX век. През 1903 г., по време на Илинденско-Преображенското  въстание, е изгорена заедно с цялото село. Възстановена е през 1910г. В центъра на селото, в близост до селската чешма, се намира Конакът - мястото, откъдето започват и завършват всички празници и шествия, свързани с нестинарската традиция. Днес с.Българи е единственото нестинарско селище у нас, съхранило древния обичай за бъдните поколения. През 2009 г. Нестинарството е вписано в представителния списък на ЮНЕСКО като нематериално културно наследство на човечеството. През 2014г. в Българи е открит нов информационен център, представящ огнената магия на нестинарска Странджа. Празникът на селото е на 3-ти юни - Денят на светците покровители - Константин и Елена.

Прочетена 3442 пъти Последно променена в Четвъртък, 12 Март 2015 08:49
Още в тази категория: « Кости Бродилово »
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево