Пламена Тодорова

Пламена Тодорова

През месец март състезателите от Клуба по борба „Крали Бимбалов“ гр. Царево успяха да извоюват два златни и един бронзов медал.

На Държавно лично първенство за деца, състояло се на 16 и 17 март в гр. Сливен, децата от клуба мериха сили с около 250 участници, разпределени в различни категории. В категория 47кг. представителят на царевския клуб Димитър Рачев за пореден път разби конкуренцията и стана Републикански шампион за 2017год. Това е поредна победа за състезателя, който претърпя контузия и въпреки това успя да се възстанови и да покаже отлични резултати.

На 26 март 2017г. представителите на клуба по борба се завърнаха от Международния турнир „Динко Петров“, състоял се в Стара Загора. Състезателите от царевския клуб донесоха поредния златни медал, който този път бе за Кристислав Радев, категория +100кг. и бронз за Златко Митев, категория 63кг.

Треньорът на клуба Стоян Рачев сподели, че е изключително доволен от представянето на състезателите и продължава да полага усилия, за постигане на същите високи резултати на следващите турнири през месец април, който ще се състоят в гр. Бургас и гр. Кюстендил.

ДФФ „Нестинарче“ гр. Царево взе участие в Националния музикално- фолклорен конкурс „Орфееви таланти“, който се състоя на 24,25 и 26 март в град Пловдив. Конкурсът е част от културния календар на Община Пловдив, а организатори са Български национален младежки фолклорен съюз и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Участниците бяха оценявани от 25- членно жури с председател проф. акад. Милчо Василев – ректор на АМТИИ.

ДФФ „Нестинарче“ с ръководител г-жа Ставрева получи „Сребърната лира на Орфей“ за своето представяне. Солистите от формацията получиха отличия за всяка от възрастовите групи, в които се състезаваха. Първа награда за най- малката възрастова група взе Далия Цигуларова, която се състезаваше с около 60 участници. Във втората възрастова група, в която бяха включени около 100 изпълнители, Ирина Костадинова и Стефани Стоянова бяха отличени на първо място, а Росица Цигуларова и Петър Манолов заеха второ място. Солистът на формацията Георги Йовнов безспорно зае първото място в своята възрастова група.
Ръководителят на формацията г-жа Ставрева обобщи, че всеки един солист от ДФФ „Нестинарче“, който бе записан да се състезава със солово изпълнение, бе отличен от компетентното жури. Тези отлични резултати са  високата оценка за работата на странджанска изпълнителка с децата от Царево. Тя не пропусна да благодари на кмета на Община Царево за подкрепата, която децата получават.

Наградата за доброто представяне на децата бе участието им в грандиозния Гала концерт, който се състоя на 25 март от 20 часа при препълнена зала.

По време на участието си в Националния музикално- фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ малките изпълнители отпразнуваха 13-ти рожден ден на формацията.

  Община Царево обявява ежегодния си Национален литературен
конкурс „С море в сърцето”, който се провежда под патронажа на
кмета на града – инж. Георги Лапчев.
           Конкурсът е отворен за участие за всички български автори.
Приемат се произведения в два жанра –  поезия (до 2 лирически творби) и
кратка проза (1 текст с общ обем до 5 страници, оформени по БДС -  с 30
реда на страница и 60 знака на ред).
         

Националната кампания „Медена закуска“, организирана от евродепутата Мария Габриел, се проведе днес в СУ „Никола Йонко Вапцаров“ град Царево. По време на „Медената закуска“, г-жа Габриел и г-н Тодоров, производител на Странджански манов мед, разказаха на учениците повече за значението на пчелите за живота на Земята и ползите за здравето от консумацията на мед и пчелни продукти. Евродепутатът изнесе кратка презентация, а местни пчелари показаха на децата пчелни продукти и пчеларски инвентар. Знанията си учениците  показаха, като решиха специална кръстословица, а всеки правилно отговорил получи и подарък.  Децата имаха възможност да облекат истински пчеларски защитни облекла, за да се запознаят с работата на пчеларя.

След успешния старт на първото издание на "Царевска лига", проведен на 18 март, организаторите от Сдружение "Вело Царево", с подкрепата на Община Царево, имат щастието да обявят датата за провеждане на второто от серията от пет колоездачни състезания. За 01 април (не на шега)2017г. е насрочен вторият кръг от това първенство за ученици, който кръг ще представлява индивидуално състезание за най-добро време, за направата на пълна обиколка на пистата на градския стадион в гр. Царево. Освен към включилите се в първата проява 14 деца, които я превърнаха в истински празник, отправяме покана и към всички останали ученици, които желаят да премерят сили помежду си. Най-добрият колоездач ще спечели голямата награда - нов велосипед, класираните на второ и трето място ще получат съответно аксесоари за велосипед и каска.

За втора поредна година Община Царево се включва в благотворителната инициатива „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която се провежда под патронажа на  омбудсмана на Република България – Мая Манолова. Инициативата е насочена към традиционно най-социално слабите членове на обществото ни – българските пенсионери.
Целта на проявата е да бъдат подпомогнати с ваучери от 20.00 лв. онези пенсионери, чиято пенсия е над минимума от 314 лева и по тази причина няма да получат надбавка от 40 лева, която правителството отпуска за празника. Получателите на ваучерите ще могат да пазаруват с тях в определени вериги магазини в цялата  страна. Ваучерите ще бъдат раздадени по предварително уточнени поименни списъци, предоставени от НОИ.
Средствата се набират по следната банкова сметка:
титуляр на сметката: Български червен кръст (БЧК)
IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
В платежното нареждане е необходимо изрично да се посочи общината, за която се прави паричното дарение, за да могат дарените средства да отидат при пенсионерите от посочената община.
Средства за кампанията може да дарите и със SMS на кратък номер 1255 - на стойност 1.00 лев, освободен от ДДС;
На стационарен номер 0900 5 1255 – на стойност 1.00 лев, освободен от ДДС;
Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК – www.regcross.bg;
На интернет платформата AMMADO – https://www.ammado.com/nonprofit/bulgarianredcross/statement
 
Повече информация за тази благородна инициатива може да намерите на сайта на омбудсмана:  www.ombudsman.bg

На 23 март от 17:00 часа Царево ще отбележи Деня на Тракия и 104 години  от превземането на Одринската крепост , с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Кондолов.

Ден Денят на Тракия - 26 март е приет за един от дните в българския културно-исторически календар, на този ден се чества подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.

Община Царево кани своите жители да се присъединят към „Часът на Земята“. По традиция институциите, които се присъединяват към инициативата, изгасят или приглушават фасадното си осветление, като по този начин подкрепят каузата.

Милиони хора по целия свят ще изгасят символично осветлението за един час в 20:30 ч. на 25 март 2017г. Най-голямата световна инициатива на WWF се провежда за десета поредна година, а в България съвпада с деня за размисъл преди парламентарните избори.

„Загаси светлините, отвори очи за планетата!“ е призивът към всеки от нас да се замисли как с начина си на живот може да помогне на Земята. Съвпадането с Деня за размисъл е случайно, но е добър повод да се замислим за изборите, които правим и които не се случват веднъж на четири години, а са ежедневни.

Първият етап от надпреварата с велосипеди се проведе на 18 март 2017г. по затворен маршрут в двора на СУ „Никола Вапцаров” – гр. Царево. В нея взеха участие общо 14 деца, които трябваше да преминат през няколко препятствия, част от които бяха – каране между конуси, пренасяне на чаша с вода и други. Организатори на събитието бяха Община Царево и Клуб „Вело Царево“.

Тук можете да видите класирането до момента.

В неделя в град Царево се проведе волейболен турнир в чест на „Първа пролет“. В надпреварата се включиха отборите на град Царево, Приморско, Айтос и Бургас. Турнирът се проведе с подкрепата на Община Царево, а организатор бе ВК“ Царево“. След оспорвани двубои отборът на домакините  успя да надвие конкуренцията и да се класира първи. Купата на победителите бе връчена от кмета на Община Царево инж. Лапчев, а най- възрастният играч от Приморско и тримата най- млади състезатели от VI клас, играли в отбора на „Царево“ , получиха подарък– книга.

Страница 1 от 20
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево