Пламена Тодорова

Пламена Тодорова

В петък , след протеста, организиран от  жители на Лозенец , във връзка със строителството на търговски обект на буруна над Малкия плаж, кметът на Община Царево инж. Лапчев издаде заповед, с която се забранява извършване на строителни работи до приключване на проверките от Министерство на туризма и изясняване на случая.

Община Царево като пазител на Нестинарския ритуал  обяви категоричното си несъгласие „шоу“, свързано с огън и проведено в центъра на град София, да бъде наречено Нестинарство. Спазването на Нестинарския обичай не е просто влизане и танц в огъня, то е ритуал спазван, следен и изпълняван години наред по строго определен календар, единствено и само в Странджа.

 

На 30.09.2009 година Нестинарството е включено, като нематериално културно наследство на човечеството, в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни. Всяко друго негово провеждане извън пределите на Странджа е използване на думата „Нестинарство“ с цел привличане интереса на зрителите.

 

Община Царево притежава Свидетелство за регистрация на марка „Нестинари“ с рег.  89814/10.11.2014г. и е в готовност да търси правата си по съдебен път.

 

Като пазител на хилядолетна традиция Община Царево днес изпрати писмо до Министерство на културата, в което се заявява несъгласието на Общината Нестинарския обичай да бъде използван и осквернен, като бъде имитиран в центъра на столицата.

 

От Нестинарската общност в Община Царево категорично заявиха, че не биха участвали в подобни изяви и фестивали, които имат за цел да привлекат зрители, а не да покажат на хората един пазен и съхранен във времето обичай.

 

Нестинарският ритуал ще бъде спазен в автентичния си вид на празника „Св. Св. Константин и Елена“ - 3 и 4 юни в село Българи община Царево.

 

За да се потопите в магията на Нестинарството и да станете свидетели на изпълняването на целия обичай, което не се състои само от „танц в огъня“ сте добре дошли и тази година в странджанското село Българи.

ОБЩИНА ЦАРЕВО
НЧ „ГЕОРГИ КОНДОЛОВ – 1914” – ГР.ЦАРЕВО и
ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ КЛУБ „ИГЛИКА” гр.ЦАРЕВО
о р г а н и з и р а т
НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ НА ТАНЦОВИТЕ КЛУБОВЕ
" ХОРО КРАЙ МОРЕТО” ЦАРЕВО 2017
който ще се проведе на 10.06 и 11.06.2017г. в гр.Царево,
под патронажа на Кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев
ЦЕЛ НА ФЕСТИВАЛА:
Творческа изява на любителските фолклорни клубове и популяризиране на народното фолклорно наследство.Фестивалът не е със състезателен характер.
ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:
1.Право на участие имат любителските танцови фолклорни групи или клубове,изучаващи български народни хора.
2. Участниците да не са професионалисти. Няма възрастова граница.
3. Облеклото за представянето е по желание на участниците!
4. Групите заплащат такса за участие в размер на 7 лв. на участник (по посочената по-долу банкова сметка), и изпращат копие от платежното нареждане заедно с окончателната Заявка за участие с точния брой на танцьорите и ръководител /възможно и 50% от сумата с доплащане на място/ – краен срок до 25.05.2017 г.!
5. Озвучаването е от аудио уредба с компютър. Подгответе CD или флаш-памет с музиката към вашите изпълнения.
6.Разходите за пътни и нощувки са за сметка на участниците
РЕГЛАМЕНТ:
1.Всеки клуб подготвя кратко резюме, в което представя своето населено място, своята дългогодишна история, постигнати успехи, получени награди , участия.
2.Групите се представят с две хора по свой избор, с времетраене до 6 мин. двете, препоръчително е едното от хората да бъде от региона на групата.
3.Между сценичните изяви на групите, пред сцената всички участници играят заедно по едно хоро от различните фолколорни области:
Северняшка област- Дайчево хоро
Тракийска област – Tрите пъти
Добруджанска област - Опас
Шопска област – Ситно шопско
Пиринска област –Ширто
Музикален съпровод - CD / с добро качество/ или флашка.
Организаторите на фестивала, осигуряват зала за преобличане, озвучаване, минерална вода !
ПРОГРАМА
:
10.06.2017 год. – събота
16.30ч. – 17.00ч.— Техническата конференция с ръководителите на клубовете, в сградата на НЧ „Г.Кондолов”
17.00ч.-17.30ч. – Среща на клубовете, на площада – запознаване на участниците, освежаване на стари запознанства, споделяне на спомени , загряване
17.30ч. – Откриване на фестивала- приветствия, представяне на клубовете
18.00ч- Начало на хоровода
Закриване на хоровода - с общо хоро
Всички желаещи да участват в общата вечеря, с много музика и танци, заплащат куверт от 20 лв.
11..06.2017 год.-неделя
В неделния ден, както и в събота до началото на фестивала, Ви предлагаме по Ваш избор:
------- плаж
------- разходка с корабчето “Робинзон”
-------посещение до църквата”Успение богородично” кв. Василико
-------посещение в Общински исторически музей-Царево
З А П О В Я Д А Й Т Е! О Ч А К В А М Е ВИ!
ЗАЯВКА за участие
1. Заявки за участие се приемат до 25.05.2017г. на Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. . Поради ограниченото пространство на площада, максималния брой участващи клубове е 18.
2. С подаването на Заявката се превежда таксата за участие по банков път. В платежното нареждане, в графа „основание” се записва участие във фестивал и името на групата. При неявяване сумата не се възстановява!
Таксата за участие във фестивала - 7 лв. на човек , се превежда по банкова сметка:
Дамян Георгиев Дамянов.
гр. Царево,8260, ул.Черно море 10
Банка ДСК, IBAN : BG94STSA93000001085574
с/ка : 02/0000000001085574
BIC STSABGSF
/по изключение, в деня на откриването по време на техническата конференция/
За контакти и запитвания:
Дамян Дамянов Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. tel. 0888304319
Заявка за участие
Национален фолклорен фестивал на танцовите клубове
„Хоро край морето”
10-11 юни 2017г.
гр. Царево
Наименование на клуба: .............................................................................
Област:..........................................................................................................
Град:..............................................................................................................
Адрес:............................................................................................................
Телефон:........................................................................................................
Е-mail:............................................................................................................
Лице за контакти:.........................................................................................
Художествен ръководител:.........................................................................
Кратка анотация на клуба:..........................................................................
Наименование на хората по избор:............................................................
Брой участници…........................................................................................
Брой куверти за празничната вечеря......................................................
Дата на пристигане ..................................................................................
Дата на отпътуване .......

Петнадесетото заседание на Общински съвет-Царево започна в 9:00 часа на 12 май 2017г. с полагането на клетва на новоизбраният кмет на кметство Лозенец. След  провеждането на частични местни избори за кмет на кметство Лозенец, на 30 април 2017г, кандидатът на ПП ГЕРБ г-жа Женя Гандиева бе категорично избрана от жителите за кмет на морския курорт.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на Община Царево и да работя за тяхното благоденствие.“ – каза днес пред кмета на Община Царево, Общински съвет и присъстващите граждани, г-жа Гандиева. От трибуната на Общински съвет Царево, инж. Лапчев поздрави новия кмет на Лозенец:

„ Работата като кмет е една нелека задача, тя е мисия с 24 часово работно време. Поста, който заемате Ви обвързва с голяма отговорност, тъй като Лозенец е една от перлите на Южното Черноморие и да си негов градоначалник е повече от отговорна задача. Категоричната победа на изборите показа, че жителите Ви имат голямо доверие, сигурен съм, че ще го оправдаете. Ние всички тук ще работим заедно с Вас, за развитието на Лозенец.“

На днешното заседание бе одобрено и  кандидатстването на Общината с проектно предложение „Социално предприемачество за професионална интеграция и приобщаващ растеж“ по процедура „Развитие на социалното предприемачество“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 год.

Общинските съветници на Царево приеха и Стратегията за развитие на социалните услуги в Общината за периода 2016 год.-2020 год., както и приеха Годишния план за развитие на социалните услуги в за 2018 год.

Днес бе приет и Годишния финансов отчет на „МЦ ОБЩИНСКИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР- I-ЦАРЕВО “ ЕООД към 31.12.2016 год. и обявяването на същия в Търговския регистър при Агенцията по вписванията.

На 19 май 2017г. от 19:00 часа на царевска сцена ще бъде представена  италианската комедия "Отворена брачна двойка". Сценичната версия и постановка са на режисьора Андрей Калудов, сценографията и костюмите – на Диляна Асенова, музика и изпълнение на песента – Дони, танци и пластика – Ани Митева.

Спектакълът е със специалното участие на популярната актриса Мая Бежанска в партньорство с младите актьори Пьотр Кшемински и Димитър Атанасов.

Билети може да закупите предварително от касата на НЧ „Георги Кондолов- 1914“гр. Царево, цена 8 и 10 лв.

9 Май – Ден на победата и Ден на Европа, бе отбелязан в Царево с поднасяне на  венци и цветя  пред паметната плоча на загиналите във Втората световна война 1939 – 1945г.

По повод Деня на ученическото и местно самоуправление учениците Мирослава Пивчева и Николета Стаматова, изпълняващи длъжността Секретар на Община Царево и Директор образование и култура, бяха водещи на събитието, а кметът инж. Лапчев, заедно с днес изпълняващия длъжността кмет Симеон Стоянов ученик от XII клас на СУ „Никола Йонков Вапцаров“, поднесоха венец пред паметната плоча .

Всички присъстващи отдадоха своята почит към загиналите с едноминутно мълчание.

Инж. Георги Лапчев и Симеон Стоянов честитиха двойния празник – Ден на Европа и Ден на победата, а проф. Серафим Серафимов – ветеран от Втората световна война, се обърна към всички присъстващи с пожелание, в “Деня на победата над войната” да бъдем по- обединени.

Ваша е възможността именно сега да разкриете богатствата, свързани с природа и традиции, които отличават Община Царево от останалите туристически дестинации!

От днес 9май 2017г. морската Община обявява фотоконкурс„Южноморски случки и пейзажи”. Целта на конкурса е участниците - любители фотографи да представят една различна гледна точка, свързана с природата, както и с културните и туристически забележителности, намиращи се на територията на Община Царево. Събраните кадри от досега на човека с природата, хармонията, която носи тя, както и усещанията за едно тайнствено и по-различно място, което е нашата община, ще бъдат използвани с рекламна цел и ще представят богатствата на региона.

За целта Община Царево, като една от туристическите дестинации в България, кани всички фотографи, които сe чувстват вдъхновени от нейната територия, да вземат участие в предстоящия конкурс. Нека всички желаещи да се включат и да изпращат своите снимки, показващи красиви места, забележителности, спазване на традиции и обичаи, събития и всичко останало, което смятат, че си заслужава да се види от територията на общината. Фотографите трябва да приложат кратък текст, описващ какво е показано на снимката, къде е направена и кой месец от годината е заснета.

Страница 1 от 23
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево