Последни новини

Последни новини (185)

Оценете
(0 гласа)

В неделя, денят на Сирни заговезни, кукерската дружина се събра на центъра, от където започна обикаляне на къщите в селото. Кукерският обичай се спазва , за да се сложи край на зимата и да се оповести пролетта. Облечени в традиционните костюми кукерите минаха през всеки дом за да изгонят злите духове и да пожелаят здраве и берекет. Празникът продължи на площада, където се събраха жители и гости, за да станат свидетели на обичая Паликош.

Галерия със снимки

Понеделник, 27 Февруари 2017 09:44

Бродилово празнува Кукеровден

Оценете
(0 гласа)

На Сирни заговезни село Бродилово празнува по стар български обичай Кукеровден и Паликош. Тържеството започна предиобед с направата на Паликоша. Всички участници придружени от тъпан и гайда се събраха в центъра, от където тръгнаха под звъна на хлопките из цялото село, за да огласят , че зимата свършва и настъпва пролетта. Пръв посрещна кукерите кметът на селото. Кукерският обичай се спазва, за да прогони злите духове, за здраве и берекет през годината. По стара традиция кукерската дружина в село Бродилово включва кукер, цар, баба, доктор, харичари, поп, магаре и касиер, а след обхождане на селото към тях се присъединява и царицата. Нейната роля бе да нахрани кукера, за да му даде сила за „заораването“ и „засяването“. Царицата раздаваше на местни и гости пита за здраве. След изпълнението на ритуалите бе запален Паликоша, чийто дим прогонва злото от района. Празникът продължи с песни и кръшни хора на площада.

За организирането, спазването и предаването на целия обичай, важна роля имат ръководството на НЧ „Екзарх Антим I– 1928“ и Кметство Бродилово.

Галерия със снимки

Оценете
(2 гласа)

Завърши първия ден от посещението на групата доброволци от Проект "Доброволци - спорт и природа" в Ахтопол. Проведе се обучението "Екодоброволец" и бяха засадени 20 едроразмерни дръвчета в града. В дейностите се включиха 20 ученици от Механотехникума в гр. Бургас, тяхната директорка г-жа Желева, г-жа Русева - учител по биология и Владимир Димитров от СНЦ "Зелена Странджа". Гостоприемни домакини бяха кмета на град Ахтопол - г-н Станислав Димитров, експертите от дирекцията на природен парк "Странджа" Иван Камбуров и Милен Рашков, както и ученици от местното училище с техни преподаватели.

Засадените дръвчета са от пет различни вида и ще красят крайбрежната алея на града.

Доволни от добре свършената работа младежите успяха да разгледат и част от забележителностите на Града на любовта, както и информационно-посетителския център на природен парк "Странджа".

Утре доброволците ще преминат 7 километров туристически маршрут от град Ахтопол до устието на река Велека, като ще го почистят и маркират.

Проектът "Доброволци - спорт и природа" е финансиран от Националната програма за младежта (2016 - 2020) към Министерството на младежта и спорта и се изпълнява от Сдружение Зелена Странджа, Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника - гр. Бургас и Кметство Ахтопол.

Галерия със снимки

Оценете
(0 гласа)

На 16 февруари 2017г. в НЧ „Георги Кондолов- 1914“ гр. Царево се състоя официалното представяне на книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ на автора Красимир Узунов. На събитието присъстваха вицеадмирал Пламен Манушев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, депутатът в 43-тото НС Румен Желев, кмета на Царево Георги Лапчев и автора на книгите Красимир Узунов. В препълнената зала на местното читалище в Царево за да се запознаят с книгите в публиката бяха общественици, родолюбиви граждани, както и ученици, придружени от своите преподаватели.

Двете патриотични издания „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“разказват за героизма на българските войници, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в частност в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан, която може да се определи като един от най-драматичните моменти в българската история. Книгата описва умението на българския войник да воюва, както и невероятните отношения между командир и войник. Те именно са представени художествено. По този начин фактите, базирани на сводки, писма и санитарни книги оживяват.
Книгата „Епопеята на Добруджа” е посветена на паметта на героите, паднали за свободата и обединението на България по Добруджанските полета през 1916 г. Тя е написана въз основа на малко известни факти за тези героични времена и събития. Огромната част от фактическата информация е добита и обработена от неизползвани архивни източници, фронтови сводки, протестни ноти, лични дневници на различни по ранг командири и обикновени войници, фронтови донесения, анализи на редица наблюдатели и стратези към онова време.

Галерия със снимки

Оценете
(0 гласа)

Община Царево се представя със свой щанд на 34-та Международната туристическа борса „Ваканция и спа експо“, която се провежда в гр. София от 15- 17 февруари 2017г. под патронажа на Министерство на туризма. „Ваканция и спа експо“ е най- мащабният туристически форум в България, предназначен за професионалисти и широка публика.

Министър председателят Огнян Герджиков и министърът на туризма Стела Балтова бяха специални гости на щанда на Община Царево. Всички посетители имаха възможност да получат информация за исторически забележителности, еко маршрути, културни събития, както и търговски обекти, които са разположени на територията на морската община. От Община Царево предложиха на своите гости да опитат от традиционния тарама хайвер и маринован в мед паламуд, вкусотии до които туристите имат възможност да се докоснат, когато посетят Южното Черноморие.

Галерия със снимки

Оценете
(0 гласа)

В благотворителният концерт на Танцов клуб "Съншайнс" ,посветен на празника на любовта ,взеха участие деца от клуба на възраст от 3г. до 15г. от градовете : Китен, Приморско и Царево .Те представиха 17 танца в различни съвременни танцови стила , като класически балет, характерни танци, етно шоу, латино шоу и танцово шоу. В края на концерта децата бяха изненадани с голяма торта по повод рождения ден на един от танцьорите - Константин Симеонов , който навърши 11год. Децата от клуба с ръководители Ива Петрова и Марина Змеева благодариха от сърце на инж. Георги Лапчев - кмет на Община Царево за трогателните пожелания и кошницата с цветя .Събраните средства ще отидат за закупуване на костюми на децата от школата в Царево .

Оценете
(0 гласа)

Днес в късния следобед кметът на Лозенец г-жа Мария Василева внесе своята оставка в Общински съвет Царево.

На общо събрание, състояло се на 6 февруари 2017г.,  пред жителите на курортно селище Лозенец, г-жа Мария Василева съобщи че след изтичащия отпуск по майчинство тя няма да заеме отново длъжността кмет на морския курорт. Василева спечели на местните  избори през 2011г, както и на тези през 2015г. и бе начело на Лозенец до месец август 2016г., когато излезе в болничен по майчинство. След изтичането на шестмесечния срок, тя имаше възможност да се върне отново на работното си място, но категорично реши да се отдаде на своето шестмесечно момиченце или както се изрази тя на състоялото се събрание „За мен най- важни са хората около мен- моят съпруг и двете ми прекрасни рожби. Искам да се отдам изцяло на тях. Те го заслужават.“

За да покажат своята подкрепа и съпричастност към взетото от г-жа Василева решение на събранието присъстваха кметът на община Царево инж. Лапчев, председателят на ОбС г-н Скулиев, както и общинският съветник от  г-н Николов. Кметът на Общината заяви, че е запознат с мотивите на г-жа Василева и те са изцяло лични и всякаква информация различна от тази е спекулация. Той благодари за постигнатите съвместни резултати и обяви че Лозенец ще избира своя нов кмет на частични избори, насрочени от новия президент.

Жителите на Лозенец също показаха своята подкрепа към г-жа Василева и си пожелаха следващия кмет който ще застане начело на селото да бъде толкова успешен и деен както бе г-жа Василева.

От месец август 2016г. до днес длъжността кмет на Лозенец се изпълнява от г-жа Женя Гандиева.

Оценете
(1 глас)

На сесия на 31 януари 2017г., общинските съветници на Община Царево обсъдиха и приеха Бюджет 2017. Основната цел на Бюджет 2017 е да запази бюджетната рамка и да подсигури големите обекти, които ще бъдат финансирани от Европейския съюз.

„Въпреки че предстоят предсрочни избори и годината ще бъде изпълнена с политически вълнения, сме длъжни да подсигурим устойчив бюджет , който аз бих нарекъл „Бюджет на спокойствието“, защото той ще продължи тенденциите в политиките, които Община Царево следва вече пет години. Ще изброя няколко от големите обекти, които ще бъдат финансирани със собствени средства, а това са вело алеята, която преминава през Лозенец и свързва курортното селище с Оазис, централния площад на град Царево, както и изграждането на Музей в град Ахтопол.“– каза на сесията днес кметът на Община Царево инж. Лапчев.

Бюджетната рамка без средствата , които ще привлече Общината от Европейския съюз, е 16 000 000лв. , в тази цифра отново са предвидени достатъчно средства за спорт, социални услуги, култура, задължителните зимни и летни културни събития в цялата община. Бюджета ще подсигури читалищата, детските градини и училищата, с което ще даде необходимото „спокойствие" за жители и гости на Община Царево.

Галерия със снимки

Оценете
(1 глас)

Лауреатите от радиоконкурса „Славейче“ Стара Загора– Георги Йовнов и Росица Цигуларова бяха поканени да участват в празничен концерт по повод 70- годишен юбилей и 45 години творчество на маестро Димитър Колев – музикант, педагог, композитор и диригент. Децата от ДФФ „Нестинарче“ пяха на една сцена заедно със своя художествен ръководител певицата Златка Ставрева и Ансамбъл „Загоре“. Концертът се състоя на 28 януари 2017г. в Държавната опера Стара Загора, а публиката, която препълваше залата, оцени високо изпълненията на странджанските изпълнители. Сестри Ставреви, заедно с Георги Йовнов, Росица Цигуларова и Мария Кисьова, която също бе победител в конкурса „Славейче“, участваха в съботното предаване на радио Стара Загора „От извор се песен лее“ с автор и водещ Николай Николов.

Галерия със снимки

Оценете
(0 гласа)

Днес при кмета Лапчев гостуваха родителите на първото бебе за 2017година в община Царево. По традиция семейството на първия за годината, регистриран жител на общината получава подарък и парична награда. За 2017г. това е момиченцето Иванина Валентинова Вълкова, която се роди на 7 януари 2017г. в болницата в град Сливен, тежи 3,130 кг. и е 52 см. По време на бременността семейството определя  друго име за втората си рожба, но раждайки се на един от най- личните празници в православния църковен календар, те решават, че бебето им е „дошло с името си“ и с радост споделят, че на 7 януари тя ще празнува двоен празник. По- голямата част от времето си родителите на Иванина прекарват в гр. Бургас, но майката убедително споделя, че през всеки почивен ден ще води Бебе 2017  в  Царево, тъй като в града има отлични условия за отглеждане на малко дете.

Страница 1 от 14
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево