Понеделник, 27 Февруари 2017 14:22

”ПОД НЕБЕТО НА ПАРИЖ” на сцената в Царево

Оценете
(0 гласа)

Община Царево кани своите жители и гости на прекрасния концерт ”ПОД НЕБЕТО НА ПАРИЖ” – музикален спектакъл, изпълнен от Държавна опера Бургас. 

Концертът ще се проведе на 6 март 2017г. от 18:00часа в НЧ „Георги Кондолов- 1914“

Вълнуваща история, пресъздадена очарователно от гост-звездите:

Сопраното Валентина Корчакова

Актрисата Деляна Хаджиянкова

Тенорът Марио Николов

В програмата на музикалния спектакъл са включени едни от най-популярните музикални хитове на двадесети век, изпълнявани от звезди като Едит Пиаф, Морио Ланца, Пепино Галиарди, Дийн Мартин, Жо Дасен и др.

Спектакълът е уникален и е наслада за любителите на музиката.

Заповядайте, входът е свободен!

Оценете
(0 гласа)

В неделя, денят на Сирни заговезни, кукерската дружина се събра на центъра, от където започна обикаляне на къщите в селото. Кукерският обичай се спазва , за да се сложи край на зимата и да се оповести пролетта. Облечени в традиционните костюми кукерите минаха през всеки дом за да изгонят злите духове и да пожелаят здраве и берекет. Празникът продължи на площада, където се събраха жители и гости, за да станат свидетели на обичая Паликош.

Галерия със снимки

View the embedded image gallery online at:
http://tzarevo.net/index.php/nachalo#sigProGalleria5925704c23
Понеделник, 27 Февруари 2017 09:44

Бродилово празнува Кукеровден

Оценете
(0 гласа)

На Сирни заговезни село Бродилово празнува по стар български обичай Кукеровден и Паликош. Тържеството започна предиобед с направата на Паликоша. Всички участници придружени от тъпан и гайда се събраха в центъра, от където тръгнаха под звъна на хлопките из цялото село, за да огласят , че зимата свършва и настъпва пролетта. Пръв посрещна кукерите кметът на селото. Кукерският обичай се спазва, за да прогони злите духове, за здраве и берекет през годината. По стара традиция кукерската дружина в село Бродилово включва кукер, цар, баба, доктор, харичари, поп, магаре и касиер, а след обхождане на селото към тях се присъединява и царицата. Нейната роля бе да нахрани кукера, за да му даде сила за „заораването“ и „засяването“. Царицата раздаваше на местни и гости пита за здраве. След изпълнението на ритуалите бе запален Паликоша, чийто дим прогонва злото от района. Празникът продължи с песни и кръшни хора на площада.

За организирането, спазването и предаването на целия обичай, важна роля имат ръководството на НЧ „Екзарх Антим I– 1928“ и Кметство Бродилово.

Галерия със снимки

View the embedded image gallery online at:
http://tzarevo.net/index.php/nachalo#sigProGalleria4d17aacd8f
Оценете
(2 гласа)

Завърши първия ден от посещението на групата доброволци от Проект "Доброволци - спорт и природа" в Ахтопол. Проведе се обучението "Екодоброволец" и бяха засадени 20 едроразмерни дръвчета в града. В дейностите се включиха 20 ученици от Механотехникума в гр. Бургас, тяхната директорка г-жа Желева, г-жа Русева - учител по биология и Владимир Димитров от СНЦ "Зелена Странджа". Гостоприемни домакини бяха кмета на град Ахтопол - г-н Станислав Димитров, експертите от дирекцията на природен парк "Странджа" Иван Камбуров и Милен Рашков, както и ученици от местното училище с техни преподаватели.

Засадените дръвчета са от пет различни вида и ще красят крайбрежната алея на града.

Доволни от добре свършената работа младежите успяха да разгледат и част от забележителностите на Града на любовта, както и информационно-посетителския център на природен парк "Странджа".

Утре доброволците ще преминат 7 километров туристически маршрут от град Ахтопол до устието на река Велека, като ще го почистят и маркират.

Проектът "Доброволци - спорт и природа" е финансиран от Националната програма за младежта (2016 - 2020) към Министерството на младежта и спорта и се изпълнява от Сдружение Зелена Странджа, Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника - гр. Бургас и Кметство Ахтопол.

Галерия със снимки

View the embedded image gallery online at:
http://tzarevo.net/index.php/nachalo#sigProGalleriabc73cdd14c
Оценете
(0 гласа)

На 3-ти мартот 10:15 часа на площада в Царево ще започне тържественото честване на  Националния празник на Република България. Празничната програма пред НЧ „ Георги Кондолов – 1914“ ще започне с изпълнение на духовия оркестър , заупокойна молитва в памет на загиналите воини за Освобождението на България, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Кондолов и церемония по издигане на националния флаг. След тържествения ритуал  децата от СУ „Никола Йонков Вапцаров“ ще рецитират стихове, а самодейните състави при местното читалище ще изнесат  празничен концерт, посветен на 139- годишнината от Освобождението на България.

В 12:00 часа на Градския площад ще стартира инициативата „ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“. "Българи за България" призовават всички сънародници в страната и по света да покажат, че българщината и традициите са живи! За да може българинът да се прояви красиво, нужна му е форма на изразяване с музика и танц! А кръгът, който създава хорото, е символ на вечността. Община Царево и местните клубове по народни танци канят всички жители и гости, любители на българския фолклор да се включат в каузата „ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

Сряда, 22 Февруари 2017 13:05

СЪОБЩЕНИЕ

Оценете
(0 гласа)

На основание чл. 6, ал.9 от НУРИОВОС, Община Царево уведомява засегнатото население, относно инвестиционно намерение за „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Мичурин”, с места за разтоварване и закрити лодкостоянки, гр. Царево, Община Царево, Област Бургас” с възложител: Община Царево

В срок до 09.03.2017 г. се приемат предложения, мнения и възражения.

За повече информация на тел: 0590/5  20 57 - Пламен  Вълчев, 0590/5 50 51 - Златина  Кирякова

Оценете
(1 глас)

На 27 и 28 февруари 2017г. от 10:00 часа на щанд, разположен пред сградата на Пощата в гр. Царево, жители на село Бродилово ще продават ръчно изработени мартеници.

Представители на НЧ „ Екзарх Антим I -1928  “ са се готвили цял месец за празника на Баба Марта и ще зарадва своите клиенти както с традиционни, така и нестандартни мартенички.  Целта  на инициативата  е от събраните средства да бъде закупен нов кукерски костюм, с който да се продължи спазването на дългогодишната традиция по отбелязване на Кукеровден в странджанското село.

Оценете
(0 гласа)

На 16 февруари 2017г. в НЧ „Георги Кондолов- 1914“ гр. Царево се състоя официалното представяне на книгите „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“ на автора Красимир Узунов. На събитието присъстваха вицеадмирал Пламен Манушев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, депутатът в 43-тото НС Румен Желев, кмета на Царево Георги Лапчев и автора на книгите Красимир Узунов. В препълнената зала на местното читалище в Царево за да се запознаят с книгите в публиката бяха общественици, родолюбиви граждани, както и ученици, придружени от своите преподаватели.

Двете патриотични издания „Каймакъ-Чаланъ“ и „Епопеята на Добруджа“разказват за героизма на българските войници, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в частност в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан, която може да се определи като един от най-драматичните моменти в българската история. Книгата описва умението на българския войник да воюва, както и невероятните отношения между командир и войник. Те именно са представени художествено. По този начин фактите, базирани на сводки, писма и санитарни книги оживяват.
Книгата „Епопеята на Добруджа” е посветена на паметта на героите, паднали за свободата и обединението на България по Добруджанските полета през 1916 г. Тя е написана въз основа на малко известни факти за тези героични времена и събития. Огромната част от фактическата информация е добита и обработена от неизползвани архивни източници, фронтови сводки, протестни ноти, лични дневници на различни по ранг командири и обикновени войници, фронтови донесения, анализи на редица наблюдатели и стратези към онова време.

Галерия със снимки

View the embedded image gallery online at:
http://tzarevo.net/index.php/nachalo#sigProGalleriabbfbccca23
Понеделник, 20 Февруари 2017 10:28

Съобщение

Оценете
(0 гласа)

От 16 февруари 2017 г. стартира раздаването на индивидуални пакети с хранителни продукти.

Пункта за раздаването е на адрес: гр. Царево, ул. „Нептун“ №1-Детска млечна кухня. Помощите се доставят по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане и се финансира от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, Операция „Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти” 2015. Бенефициент по програмата е Българският червен кръст. Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК.

Право да получат индивидуални пакети с  храни имат 375 жители на Община Царево съгласно списъците, изготвени от Агенция за социално подпомагане.

Кампанията по раздаване на храни ще продължи до 10 март 2017 г. Всички правоимащи, включени в списъците на АСП, ще получат по 38,550 кг. от 10 вида хранителни продукти – брашно – 10 кг; ориз – 6 кг; макаронени изделия – 3,500 кг.; картофено пюре – 1,250кг.; гювеч – 2,400 кг.; компот – 1,600 кг; конфитюр – 2 кг; месна консерва – 1,800 кг.; захар – 8 кг. и вафли – 2 кг.

Освен хората, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон (2015-2016г.), право на хранително подпомагане имат и майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по реда на чл. 8, ал. 1 ЗСПД; лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици, записани в първи клас по чл. 10а от ЗСПД; лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция и отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на ППЗЗД, и лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл. 16 от ППЗСП.

Продуктите ще се предоставят срещу подпис и документ за самоличност. Оперативната програма се управлява от Агенцията за социално подпомагане и се осъществява със съдействието на местните власти.

Пунктът за раздаване на хранителни продукти ще работи от понеделник до петък от 8:30 часа до 12:30 часа.

Понеделник, 20 Февруари 2017 08:52

„УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ”

Оценете
(0 гласа)

През 2017г. Държавно Предприятие „Българо-германски център за професионално обучение” – клон Царево, продължава работата си по двугодишния план за провеждане на обучения на безработни лица.

За целта сме подготвили график с предстоящите обучения за професионална квалификация за придобиване на:

    • I степен на професионална квалификация – професия „Камериер”, „Касиер”, „Работник в озеленяването”, „Оператор на компютър”.
    • II степен на професионална квалиификация – професия „Козметик”, „Фризьор”, „Сервитьор-барман”, „Готвач”, „Маникюрист-педикюрист”, „Данъчен и митнически посредник”.
    • III степен на професионална квалификация – професия „Администратор в хотелиерството”, „Екскурзовод”
    • Част от професия  300 часа – „Хлебар-сладкар”, „Хотелиер”, „Козметик”
  • Ключова компетентност „Инциативност и предприемачество”

Всички, които желаят да повишат своята квалификация и са регистрирани като безработни лица, могат да кандидатстват за включване в курс чрез Бюрото по труда.

ДП „БГЦПО” – клон Царево е одобрен за доставчик на обучение по ваучери по схема „Аз мога повече” за работещи. Схемата ще стартира през м. февруари 2017 г. Освен обучения по професия ще се предлагат и езикови обучения в три нива.

ДП „БГЦПО” – клон Царево извършва целогодишно обучения по езикови курсове за самофинансиращи се, както и обучения по заявка на работодатели по посочените професии.

За информация: тел.: 059052080, 059055183, 059055181

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

www.tc.bgcpo.bg

Страница 1 от 30
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево